Притискали бивш шеф на НЕК да продава евтин ток


Притискали бивш шеф на НЕК да продава евтин ток
Снимка: Actualno.com

3977

Институциите и бизнесът в България са оказвали натиск върху НЕК да продава електроенергия при неизгодни условия. Това стана ясно от думите на освободения шеф на дружеството Петър Илиев.

Според Илиев у нас се провеждат фиктивни търгове и се продава ток на много по-ниска от пазарната цена. Тази практика ощетява държавните компании и ги принуждава да трупат загуби.

Бившият шеф на НЕК разкри, че много от купувачите и търговците на електроенергия не са свикнали да работят при чисто пазарните правила, наложени от него. "Преди въвеждането на борсата много хора бяха свикнали да си пазаруват енергия по телефона", отбеляза Илиев.

Бизнесът смятал, че с натиск и административни мерки могат да постигнат по-ниски цени на тока. "Не е това начинът", каза Илиев. Той заяви, че различни хора са му се обаждали, опитвайки да му окажат натиск за продажби на ток.

Именно продажбата на електроенергия под себестойност и изкуствено поддържаната ниска цена е причина за натрупаните загуби на НЕК. С ниските цените на електроенергията за бита се извършва псевдосоциална политика. 80% от тока на регулирания пазар се използва от потребители, които в никакъв случай не са социално слаби. Те могат да си позволят да плащат и реалната, по-висока цена и нямат нужда да бъдат субсидирани. Токът трябва да се плаща на реалните цени - тези на борсата, обясни Илиев.

2 млн. лева на ден се източват от България под формата на евтина електроенергия. За последната година и половина 13 млн. мегаватчаса електроенергия са изнесени от страната ни, като този ток е произведен от ВЕИ и е субсидиран с над 1 млрд. лв от парите на българските потребители.

"Изнасяме българските пари извън страната и после казваме, че няма пари в българската енергетика", отбеляза Илиев.

По думите му евтината енергия се изнася, а скъпата остава за потребителите у нас. "В България има излишен ток, а ние страдаме от липса на ток. Намаляваме цената на тока в Румъния и Унгария", каза бившият ръководител на БЕХ и НЕК.

Той разказа, че голям чуждестранен търговец на ток заплашил, че "ще ни изкупи тока, а след това ще ни продава и свещите". Според него никой не защитава българските производители на електроенергия.

Илиев критикува начина на работа на енергийната борса, който води до злоупотреби. Свободният пазар на ток е толкова свободен, че могат да се продават каквито поискате количества енергия на каквато поискате цена на когото поискате, посочи той.

За 140 000 лв. всеки може да блокира свободния пазар на двустранни договори за 1 месец. "На практика можеш да бъдеш единствения купувач, а всички други да произвеждат. Това струва само 140 000 лв.", разкри Илиев и даде пример със ситуация през юли, когато енергийната борса е била блокирана за 10 дни.

Манипулациите, от които се оплака бившия шеф на НЕК, се дължат на правилата на свободния пазар на ток. Провеждат се търгове, които може да спечели само един конкретен кандидат. "Правилата са такива, че на практика няма правила. Всеки продава ток на себе си", посочи Илиев.

Според него тази практика застрашава енергийния пазар у нас и се превръща в заплаха за националната сигурност.

Той настоя за спешни законови промени, свързани с енергийната борса. Предложи да бъдат пускани голям брой търгове на ден (а не само по 7, както е в момента), които да с тайно наддаване.

Бившият шеф на НЕК научил, че е освободен от ръководните си постове, докато бил на плажа. Новият шеф на БЕХ Жаклен Коен му го съобщил по телефона, докато Илиев бил в отпуска, без да му обясни защо. "Никой не ми е казал какво съм сбъркал. Вероятно съм неудобен, защото казвам нещата, каквито са. Не съм ги спестявал нито в КЕВР, нито в министерството. Ядосах много хора, когато казах, че никой не се грижи за свободния пазар на ток. Но това са фактите", обясни Илиев.

Остраняването му може да е дошло и под натиск на работодателските организации, които го обвиняваха за съмнителни търгове за продажба на електроенергия. "Не знам кой управлява енергетиката", заяви Петър Илиев.

Вече бившият ръководител оставя НЕК в много добро финансово състояние, като компанията е на печалба с над 30 млн. лв. за първите 6 месеца на годината. При подходящите правила дружеството може да има печалба от 500-600 млн. лева на година, които да влизат в държавния бюджет.

Той призова да се търси наказателна отговорност на ръководствата на общинските и държавните предприятия, които работят на загуба. "Натискаме държавните предприятия, защото ги смятаме за нещо безстопанствено. Те не са безстопанствени, те са собственост на всички нас", заяви Илиев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички