Природозащитник предложи Валери Симеонов да мине обучителен курс


Природозащитник предложи Валери Симеонов да мине обучителен курс
Снимка: Румен Скрински

2803

"Крайно време е министерството да започне да спазва закона и да бъде Министерство на околната среда, а не срещу околната среда и министерство на далаверите. Мислим да направим едно обучително посещение на вицепремиера Валери Симеонов на Байкушевата мура, която не е в резерват. След като имаме толкова необразован и толкова ненаясно с живота вицепремиер – нещата не стоят добре." Това каза съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев в коментар решението на Върховния административен съд, който на първа инстанция отмени промените в Плана за управление на Пирин, които бяха приети от Министерски съвет.

По думите на Ковачев, в борбата на Симеонов за застрояването на Пирин вицепремиерът стигнал до "някакви безумни неща".

"Беше казал, че нямало вековни гори извън резерватите", твърди Ковачев пред bTV.

"Протестиращите сега са изненадани, че нашият съд взе решение съгласно законите на страната, защото сме свикнали да няма законност. Явно има светлина в тунела, но жълтите медии започнаха да атакуват съдиите", каза още Ковачев. Според него вицепремиерът Симеонов също е "жълта медия".

Друг от активистите на "Зелените" - Петко Ковачев, заяви пред Нова телевизия, че правителството е направило същата грешка, която преди време направи МОСВ - довери се не на правото, а на интереса. За втори път ВАС посочи, че държавата не си върши работата и ще си понесе отговорността - да пусне процедурите за екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, незаконността на строителството на нови писти и незаконността на новите водохващания. Ковачев имаше предвид, че водохващанията ще бъдат за нуждите за оръдията на правене на изкуствен сняг, което призна и бившият съветник на бившия икономически министър Божидар Лукарски - Владимир Каролев, който уточни, че ставало въпрос за част от водохващанията. Екоактивистът заяви, че "Юлен" плаща около 16 000 лева за вода за оръдията за сняг, което е 10 пъти по-малко, отколкото гражданите плащат за черпене на вода от кладенец, даже не от ВиК.

Много съм доволен от това решение, добави Каролев. Той обяви за "измишльотини" това, че щяло да се строи на 48% от територията на парк "Пирин". Има 64 решения на ВАС, че тези хора, които сега водят дело за плана за управление на Пирин. Хващам се на бас, че на петчленка във ВАС ще падне, разпали се Каролев, според когото и от ЕК казали (бел. ред. - комисар Кармену Вела), че няма нарушение на европейски регламент. Отричам това определение, вие отричате 64 съдебни решения, довърши Каролев.

Министър Димов просто трябваше да направи преценка т.е. да има процедура дали да има екооценка на плана за управление на Пирин, а той отказа да го стори, каза Петко Ковачев. Една екооценка струва 10 000 лева, а Димов и Валери Симеонов изхарчиха няколко пъти повече да убеждават света за глупости, добави Ковачев, визирайки срещите на двамата с ЮНЕСКО - в Париж и Бахрейн.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички