Природният газ и парното ще поскъпнат от 1 октомври


Природният газ и парното ще поскъпнат от 1 октомври
Снимка:

3259

Ще има увеличение на цената на природния газ за последното тримесечие на 2018 г. Това ще има отражение върху цената на парното и топлата вода, съобщи пред журналисти председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

„Има риск от сбъдване на прогнозата на „Булгартрансгаз“ за поскъпване на природния газ с 15% от следващото тримесечие. Всичко зависи от движението на цената на петрола на международния пазар. Очакваме на 10 септември да получим заявлението на „Булгаргаз“ за цени за четвъртото тримесечие. И ще се съобразим естествено с направеното заявление, като то ще мине през щателен анализ и проверка от страна на нашите експерти“, уточни Иванов, цитиран от "Фокус".

До края на септември трябва да стане ясно каква ще е цената.

„Със сигурност ще има увеличение на цената на природния газ. Неведнъж съм казвал, че по отношение на това възможностите на КЕВР са силно ограничени – ние преди всичко трябва да проверим методиката на изчислението и да проверим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ за цената на природния газ. Но движението на цените и курсът на долара в момента са в неблагоприятна посока“, коментира доц. Иванов и посочи, че това се вижда и по цените на течните горива по бензиностанциите в страната.

„Ако се наложи увеличение на цената на топлинната енергия, ще направим всичко възможно това да се случи в началото на отоплителния сезон. Защото не искам да си помисля дори, че може да се прави увеличение по средата на януари. Но много малко зависи от КЕВР – в цената на природния газ и топлинната енергия ние нямаме сериозни инструменти за въздействие“, коментира още той.

На въпрос дали България предприема нещо във връзка с това, че Европейската комисия (ЕК) сключи сделка с „Газпром“ и помоли за намаление на цените на природния газ спрямо нивата в ЕС и другите държави, доц. Иванов отговори: „Това, което е решение на ЕК, подлежи на изпълнение след публикуване на официалния вестник на ЕК. Но такава публикация още няма. След това в рамките на 10 седмици „Газпром“ е задължен да започне преговори със засегнатите 8 страни. Това е дългосрочен вариант и считам, че той ще има развитие“.

Председателят на КЕВР посочи, че ще има отражение върху парното и топлата вода, защото всичко показва, че увеличението на цената на природния газ ще бъде значително. „Ще проследим движението на цените и се надяваме цената, която ще бъде определена от 1 октомври, да се запази до 1 април, а не да се увеличи на 1 януари“, обясни доц. Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички