Приет бе законът на Пеевски, затягащ контрола над медиите


Приет бе законът на Пеевски, затягащ контрола над медиите
Снимка: БГНЕС

2883

Без никаква особена съпротива т.нар. медиен закон на Пеевски беше приет на второ четене в Народното събрание – без в пленарна зала да присъства основният му вносител т.е. самият Пеевски. Резултатът беше очакван, след като картината беше същата и на първо четене. Законът създава сериозни рестрикции пред медийния бизнес, като някои от тях обаче няма как да бъдат изпълнявани систематично и възниква въпросът дали проверките за изпълнението им няма да са нарочно избирателни.

Обявената идея на закона е да се декларира кой е действителният собственик на дадена медия – този, който определя редакционната политика. За целта, до 30 юни всяка година се подава декларация – чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на Министерството на културата (МК). Информацията ще се подава и до Агенцията по вписванията и трябва да бъде обявена и в Търговския регистър. Електронният публичен регистър към МК трябва да заработи до една година след окончателното приемане на закона, но беше гласувано да няма задължение в него да се вписва "информация, идентифицираща действителния собственик" на печатни издания, която трябва да се публикува в първия за календарната година брой на съответното печатно издание. Припомняме, че точно Пеевски де факто държи повечето печатни издания в България. Освен това, от МК вече казаха по време на обсъжданията на ниво комисия, че не могат да проверяват всички, защото нямат достатъчен ресурс т.е. мярката става проформа, макар че е вписано, че "когато нарушителят не може да бъде установен (бел. ред. - първото установяване се прави от МК), министърът на културата изисква съдействие от органите на МВР". Има предвидени глоби за неподадена или грешна декларация, които със сигурност са сериозни за по-малките медии – от 10 000 до 15 000 лева при първо нарушение и от 20 000 до 30 000 при повторно.

В закона съществуват и понятия като "лице, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и/или редакционната политика" и "действителен собственик", което беше отбелязано от депутата от БСП Антон Кутев, който смята, че собствеността на малките медии ще бъде осветена, но няма да се случи така при по-големите медии, контролирани от собственици с едър бизнес, които могат да финансират медиите си през вериги от компании така, че да не се стига директно до тях по документална следа. Това е опит да се работи за изсветляването на собствениците на медии, които не са монополисти, заключи Кутев. А колегата му от БСП Филип Попов попита защо няма уточнение що е то "действителен собственик", когато се говори за мерки против евентуално изпиране на пари през медиите.

Още подробности за закона на Пеевски прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички