Президентът наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане


Президентът наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Снимка: БГНЕС

2722

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане.“С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, предаде агенция Фокус. Запитан дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, държавният глава заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, съобщи още агенцията.

На 7 ноември 2018 г. парламентът гласува окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Според управляващите това ще увеличи данъците на по-старите коли с около 30%, според опозицията - с поне 50%.

Основните промени, които засягат най-голям брой хора, касаят налозите за автомобили и за имоти и се вписват в Закона за местните данъци и такси. Една от големите промени е, че ще се плаща повече, ако автомобилът замърсява повече, но това на практика невинаги е вярно.

Със Закона за корпоративното подоходно облагане, парламентът реши и при деклариране на повече от едно жилище да се дължи данък в пълен размер за всяко от тях.

Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

В мотивите на държавния глава за налагането на новото вето се посочва, че уредбата на данъка върху превозните средства не провежда последователно принципа „замърсителят плаща“, тъй като не отчита нито честотата на използването на превозните средства, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво. Принципът „замърсителят плаща“ няма как да се въведе с екологичен компонент в имуществен данък, категоричен е президентът. Замърсяването не се дължи на притежаването на пътното превозно средство, а на неговото използване, подчертава той. Постигането на екологичния ефект ще бъде затруднено и поради липсата на гаранции в закона, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели, отбелязва още той.

Според него реалното увеличение на данъка е по-високо. Реалното увеличение на данъка включва както утежнението, предвидено с въведения екологичен компонент, така и утежнението, предизвикано от премахването на досегашните данъчни облекчения. Така на практика увеличението на данъка е значително по-голямо, отколкото се представя на обществеността, подчертава в мотивите си държавният глава.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички