Премахването на биодобавката в горивата - удар срещу земеделски производители


Премахването на биодобавката в горивата - удар срещу земеделски производители
Снимка: iStock/Guliver

2325

Идеята на властта, че премахването на биодобавката в горивата през зимния сезон ще смъкне цените, събуди недоумение у производители на биогорива и на земеделска продукция. Предложението беше лансирано от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по време на специална среща с вицепремиера Томислав Дончев миналата седмица, на която бяха обсъждани възможности как цената на горивата да падне повече. Очаква се тя бъде част от дневния ред на тазседмичното заседание на Министерския съвет.

"Тази идея не работи", категорично заяви в коментар за Actualno.сom Данаил Каменов, изпълнителен директор на "Алмагест" АД - български производител на етанол. По думите му да се твърди, че етанолът оскъпява бензина е категорично невярно, тъй като цената му е по-ниска. "Цената на етанола в момента е по-ниска от тази на бензина. Разбира се, международната конюнктура е динамична. Двете цени се движат нагоре и надолу, но в общи линии цената на етанола е около тази на бензина. В момента е по-ниска. Така че това, което твърдят от БПГА по отношение на етанола е абсолютно невярно", заяви Каменов.

Според него, такава мярка ще засегне българската етанолова индустрия, която работи с български зърнени суровини и съответно ще рефлектира върху българските земеделски производители. "Една произведена изцяло с български суровини стока ще бъде заменена с вносен бензин, така че ефектът за българската икономика ще е отрицателен", предупреди Данаил Каменов.

"Да се спре биодобавката за зимния период - това е много добре премерен удар срещу всички земеделци-производители на рапица и слънчоглед, както и върху преработвателите им в биогорива", каза в интервю за Actualno.com Венцислав Георгиев, член на регионалната асоциация "Дунавско зърно", част от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички