Предложение: Държавата да плаща ваксините срещу грип

Предложение: Държавата да плаща ваксините срещу грип
Източник: БГНЕС

Държавата да плаща ваксините срещу грип за желаещите да се имунизират. Това предлага държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев. Идеята е на първо време да се покриват ваксините за хора над 65-годишна възраст.

Оказва се, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат ваксината срещу грип. До края на годината предстои имунизационният календар да бъде променен, като от него ще бъде премахната реимунизацията срещу туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст.

Всеки зимен сезон около 5000 души у нас умират заради грип, информира Кунчев по време на конференция вчера, предаде "Дарик".

"Трудно е да се прави статистика колко хора си отиват всяка година от грип и по наблюдения на Центъра по заразни и паразитни болести, изкарахме, че за между 2500 и 3000 души. Сега, не знам защо, но ДАНС се е заела да проучва въпроса и те посочват цифрата 5000 души. Всеки сезон февруари-март 5000 възрастни хора в България си отиват заради грип", каза той.

"Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от населението да бъде незадължителна, но за този, който желае, държавата да покрива стойността на ваксината. Останахме единствената страна не само в Европа, ами и на Балканите, която не го прави", каза Кунчев и допълни, че страната ни не може да си позволи повече да не дава пари на желаещите тази ваксина.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.