Предлагат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход


Предлагат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход
Снимка: iStock/Guliver

3166

Пчелари искат странджанският цветен прашец да стане защитено наименование за произход. Това каза Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“, пред "Фокус".

По думите му продуктът е уникален поради няколко причини. Първо, прашецът се събира от пчелите от диворастящи дървесни видове. Второ, има много ясно очертани маркери - богатство от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони и още много други. Съдържа редица микроелементи и всички незаменими аминокиселини. Тодоров добави, че се очаква и решение на Европейската комисия за регистрация на странджанския манов мед като защитено наименования за произход. „Това е първият продукт в страната, който ще вземе това лого, което е много важно, защото ще се продава с висока добавена стойност“, каза Тодоров.

От 27 до 29 февруари в Царево ще се проведе Международен симпозиум на мановия мед с два основни панела. Първият ще бъде „Мановият мед - теория и практика“, а вторият - „Опрашване, опрашители и екосиситемни услуги“. Тодоров каза, че пчеларите ще подготвят и изпратят обобщена информация за проблемите им до европейските институции. Една от причините е, че през първия и втория програмен период за пчеларите не е предвидено нищо.

„Всички трябва да разберат, че екосистемните услуги трябва да се плащат, защото пчелите поддържат екологичното равновесие и биоразнообразие“, каза Тодоров. По думите му не може да се каже какво количество мед ще се произведе през 2018 година, но отбеляза, че няма висока смъртност на пчелните семейства.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички