Предлагат промени в Националната програма по пчеларство

Предлагат промени в Националната програма по пчеларство
Източник: iStock/Guliver

Датата на всяко от третиранията да не предхожда датата на издадената фактура за покупка на съответния препарат. Това предлагат в проекта на Наредбата за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство (НПП) за периода 2017-2019 година, съобщава fermer.bg.

Доводите за тази промяна са, че чрез нея ще се избегнат злоупотреби при закупуване на препарати за борба срещу вароатозата.

През предходните години от прилагане на пчеларските програми, с цел максимално усвояване на бюджета, ДФЗ е допускал наддоговаряне. Това се случваше по част от заявленията за подпомагане по мярката за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС, когато заявения по мярката бюджет надхвърля разполагаемия, определен в заповедта за прием.

По тези заявления са сключвани договори с клауза за изплащане на договорената финансова помощ, при условие, че остане неусвоен ресурс от бюджета по мярката. За финансовата 2017 г. тази практика е преустановена. Така с цел по-добро администриране на Програмата се разписаха текстове, които да регламентират сключване на договори над бюджета по НПП 2017-2019 г., с възможност за изплащане на договорираната финансова помощ при наличие на неусвоен финансов ресурс по мерките от Програмата.

Проектонаредбата предвижда и отпадане на задължението бенефициентите да съхраняват оригиналите на всички документи, свързани с подпомаганите дейности поне три години след изплащане на финансовата помощ. Изискването обаче ще важи за инвестиционните мерки - А, В и Д от пчеларската програма.

Срокът за предложения и становища е 12 ноември 2017 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.