Повече от 22 000 държавни служители се возят безплатно в градския транспорт в София

Повече от 22 000 държавни служители се возят безплатно в градския транспорт в София
Източник: iStock

Над 22 хиляди държавни служители ползват безплатно градския транспорт в София с карти, закупени от министерствата и комисиите, в които работят. Това става ясно от справка на Центъра за градска мобилност, изготвена за „Монитор“.

Най-много превозни документи е закупило вътрешното ведомство. Работещите в силовото министерство разполагат с 19 000 карти на хартия и над 1000 електронни.

МВР закупува превозните карти по ред, определен от Министерския съвет, който изплаща на Столична община стойността на картите, съгласно публично обявено постановление“, обясняват от ЦГМ.

В министерствата на здравеопазването и образованието цифрата е далеч по-скромна. В МЗ разполагат с 90 месечни карти, а в МОН с едва 79 шестмесечни карти.

Държавните комисии също осигуряват пътуване в градския транспорт на служителите си. Комисия за защита от дискриминация предоставя 150 тримесечни документа за превоз.

Държавната комисия по сигурността на информацията пък разполага с 110 тримесечни карти, НАП също залага на тях, като са закупили 399. С тримесечен абонамент за 2200 служители разполага и летище София.

От ЦГМ отчитат над 12 хиляди по-малко гратисчии през изминалата година в сравнение с 2016 г. Събраните глоби за нередовни пътници през двете години надвишават 2,2 млн. лв.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.