Посланикът на Венецуела у нас отрече страната да е изнасяла капитали в България

Посланикът на Венецуела у нас отрече страната да е изнасяла капитали в България
Източник: Actualno.com

Венецуела не е изнасяла свои капитали в България. Това заяви посланикът на страната у нас Ориета Капони.

Според нея информацията за незаконно изнасяне на държавни средства е част от мащабната стратегия на Съединените щати срещу Венецуела.

"Нямам официална информация, която да съм получила, за пристигане на пари в България. Това е част от престъпната политика на Съединените щати да блокират парите на венецуелския народ. Новината от днес е част от преследването на Съединените щати срещу Венецуела. Част от медийната и икономическа война срещу Венецуела. И нека ви кажа още нещо. Съединените щати се борят за демокрация само в страните с много природни ресурси. Знаем какъв е резултатът от тази тяхна борба за демокрация. Знаем какво стана в Ирак, в Либия. Затова вярвам, че историята ни подсказва какво Съединените щати правят за народите и предполагаемата им демокрация. Единственият им интерес да сме в центъра на всичко е петролното ни богатство. Венецуела има най-големия резерв на петрол в света. Втори сме в света по запас от злато", каза още Капони в интервю за bTV.

Тя отрече да има умиращи от глад във Венецуела, а кризата в страната се дължи на "блокадата и заради криминалните и нелегални санкции, които пречат на Венецуела да купи онова, от което се нуждае. А то е храни и лекарства. На границата с Колумбия блокираха медикаменти срещу малария, за диабет. Има толкова много пари, които са блокирани в редица чужди банки, какъвто е случаят с нашето злато, което е заложник в английски банки и британците не го връщат. Това е пречката да снабдим населението с основни продукти, от които се нуждае. Ето защо не се нуждаем от хуманитарна помощ."

По думите ѝ според Колумбийския червен кръст това не е помощ, нито е хуманитарна, а оръжейна пратка от САЩ.

"Единствената помощ, която ние искаме е да отблокират парите ни, за да оставят венецуелския народ да живее, както иска. Смятам, че тази хуманитарна помощ е един троянски кон", допълни още Капони.

Тя припомни, че повече от 6 милиона души са гласували за Мадуро миналия май: "Опонентът на Мадуро, Гуайдо – кой е той?! Излезе на един площад и се самопровъзгласи за президент, незаконно. Считам, че за съжаление страните от Европа следват това, което казват и правят Съединените щати. Много е тежко и сериозно, когато не се спазва международното право и има намеса във вътрешните работи на друга страна."

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.