Пощенска банка получи зелена светлина за покупката на Банка Пиреос

Пощенска банка получи зелена светлина за покупката на Банка Пиреос
Източник: Банка Пиреос

Юробанк България, която оперира под марката на Пощенска банка, получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията за придобиване на Банка Пиреос България, съобщиха от регулатора.

Споразумението за поглъщането беше сключено още през ноември 2018 г., а цената е 75 млн. евро.

Двамата кредитори ще имат общ пазарен дял от 11.5% в банкирането на дребно и 9% в банкирането на едро, което ги прави четвъртият по големина играч в двата сегмента, посочва антимонополният орган в решението си.

Според изискванията на КЗК пазарен дял под 15% не е обезпокоителен по отношение на възможното въздействие върху конкуренцията.

КЗК е разгледала и становища от други институции като БНБ и КФН, от Асоциацията на банките в България, както и от големи клиенти на двете банки като "Еко България", "Мост компютърс", "Октопод инвест холдинг". Всички те са позитивни за ефектите от сделката върху бизнеса им и върху банковия пазар в страната, съобщава Капитал.

През март Юробанк България, част от гръцката група Eurobank Ergasias, получи предварително одобрение за сделката и от Българската народна банка (БНБ). В края на март Пиреос е деветия по големина кредитор в България по активи, а Юробанк България е пета, според най-новите данни на БНБ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.