Порожанов: Няма съобщени нови случаи на чума по животните

Порожанов: Няма съобщени нови случаи на чума по животните
Източник: БГНЕС

До момента няма съобщени нови случаи на чума по дребните преживни животни. Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин за чумата по дребните преживни животни.

„На 23 юни 2018 г. България уведоми ЕК и останалите държави членки за едно огнище на чума на дребните преживни животни в три стопанства, където животните пасат заедно в община Болярово, област Ямбол“, каза още министърът, цитиран от "Фокус".

На 28 юни 2018 г. е обявено второ огнище на болестта в област Бургас.

„Предприети бяха мерките предвидени в директива 92119“, каза министърът и уточни, че става въпрос за унищожаването на заразените стада и създаването на предпазни надзорни зони в огнищата.

„Засилен беше надзорът в общините в съседство на засегнатите зони, както и общините, разположени на границата на ЕС с трети държави. Предприети бяха широкомащабни изследвания в 20 – километровата зона около огнищата - част от мерките за справяне с болестта. На 18 септември България уведоми комисията и останалите държави-членки за резултатите от тези изследвания, според които има установено наличие на животни с антитела срещу чума по дребните преживни животни в стопанства, разположени в районите, в които вече са въведени ограничителни мерки, без да има отчетени клинични признаци на болестта“, допълни министърът.

До момента няма съобщени случаи за това заболявания.

„Поради местонахождението на серопозитивни животни и предвид отсъствието на клинични признаци се наложи да се разшири обхватът на района, в който се налагат допълнителните защитни мерки спрямо чумата по дребните преживни животни. Въвеждат се за изпълнение допълнителни защитни мерки в границите на новоопределения район, посредством които се забранява изпращането на пратки и определени продукти, добити от дребно преживни животни с цел предотвратяване евентуално разпространение на болестта“, обясни още Порожанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.