Порожанов: Не е проверявано дали къщата на Манолев се ползва по предназначение


Порожанов: Не е проверявано дали къщата на Манолев се ползва по предназначение
Снимка: БГНЕС

3530

Обадете се, надявам се, че можете. Така земеделският министър Румен Порожанов отговори на въпрос дали къщата за гости на подалия оставка зам.-икономическия министър Александър Манолев е всъщност отворена за гости и човек може да отиде там да изкара Великден. Не случайно през 2016 година публикувахме на сайта на Държавен фонд "Земеделие" всички къщи за гости и местоположението им, с ясното послание там, където тези къщи не се ползват по предназначение, да се подават сигнали, уточни министърът.

Реално са проверени 15% от всички къщи за гости в България, добави Порожанов. Има проверки за 63 къщи, нанесени са финансови корекции по проектите на определни къщи, каза земеделският министър. Субдисията за къща на гости не може да е повече от 200 000 евро, потвърди Порожанов. И каза пред Нова телевизия, че за къщата на Манолев имало проверка на място, включително замерване дали проектът е изпълнен така, както на хартия. Имало и проверка при плащането, но след завършване на проекта не била правена проверка дали къщата се ползва по предназначение.

Въпросът е дали къщата се ползва по предназначение и дали има някакъв конфликт на интереси при г-н Манолев, обобщи земеделският министър. И добави, че ако има разминаване с бизнес плана на съответния проект, следвали финансови корекции.

Попитан дали е проблем, че всъщност по документи фирмата, построила къщата, не е собственик на земята, върху която строи, Порожанов не счете, че такъв има. Освен това обаче нямало и секторен анализ относно къщите за гости – кое колко работи и какви пари носи.

Биоземеделието и земеделието въобще

Относно исканията за оставката му от 13 браншови земеделски организации – главно производители на биопродукция и на плодове и зеленчуци, Румен Порожанов не коментира конкретно.

Що се отнася до цените на плодовете и зеленчуци, министърът обясни, че има много инструменти от държавата, с които се помагало. За биологичното земеделие бил затегнат контролът, а за плодовете и зеленчуците Порожанов изброи куп мерки – например „зелени плащания”, което носело между 250 и 420 лева помощ на декар за производителите. За зърнопроизводителите нямало такава помощ, отделно за плодовете и зеленчуците имало нотифицирани схеми – например такава, свързана с пръскането против болести. По думите на министъра, приоритетно пари от държавата отивали за плодове, зеленчуци, биопроизводство и животновъдство.

На въпрос защо ако всичко е толкова прекрасно, има искане за оставката му, Порожанов отново не отговори.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички