Порожанов: България е за продължаване на диалога по регламента за биопроизводство


Порожанов: България е за продължаване на диалога по регламента за биопроизводство
Снимка: БГНЕС

2274

В продължение на повече от три години предложението за регламент относно биологичното производство се обсъжда на експертно и политическо ниво, като са проведени и множество тристранни срещи с Европейския парламент. България оценява усилията и е за продължаване на диалога, за да се даде още един шанс за намиране на компромис. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе на 12 юни 2017 г. в Люксембург, съобщиха от МЗХ.

Сериозен проблем за България си остават разпоредбите относно неразрешените вещества в биологичните продукти. Поддържаме изразяваната до момента позиция за недопускане на неразрешени вещества в биологичните продукти, независимо от причините - случайно или по вина на оператора.

„Според нас най-важният фактор, който стимулира потреблението и нарастването на производството и дистрибуцията на биохрани е доверието на потребителите. В България интересът към това производство е огромен, но биологичните производители настояват за сигурност“, коментира още министър Порожанов.

Както България, мнозинството от страните-членки на ЕС се обявиха за продължаване на диалога по регламента за биопроизводството, а не за оттеглянето му. На заседанието в Люксембург ЕК информира Съвета на министрите за настоящата ситуация на селскостопанските пазари.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички