Полицаи и надзиратели ще протестират с искане за повече пари за нощен труд


Полицаи и надзиратели ще протестират с искане за повече пари за нощен труд
Снимка: БГНЕС

1940

Отново подготовка за протест – това декларират от полицейския синдикат (СФСМВР). Основното недоволство сега е заради некомпенсирани часове извънреден труд и ниското му заплащане, по думите на зам.-председателя на СФСМВР Илия Кузманов. Той добави, че в 10:00 часа ще кажат на пресконференция кога точно ще бъде проведен протестът, но ще е в петък, 5 юли.

Пред Нова телевизия той посочи, че полицаите си останали в стачка готовност още от началото на европредседателството, но Бойко Борисов бил проявил готовност за разумен диалог – проблемът бил, че само Борисов искал да води диалог, никой друг. Кузманов заяви и, че от МВР им казали, че работата след работно време не било извънреден труд, а министерството обвинило закона за компенсациите за извънреден труд. Кузманов обаче казва, че компенсациите са 1 към 1 – извънреден труд 96 часа значи 96 часа отпуск.

Представителят на СФСМВР подчерта, че 25 стотинки на час нощен труд е унизително положение, като добави, че са подкрепяни от Българския лекарски съюз и организацията на надзирателите. Кузманов посочи, че нощният труд трябва да стане 2,50 лева на час и, че трябва да бъде обвързан с някакъв индикатор, като например минималната работна заплата. Синдикалистът обвини и дирекцията в МВР, разпределяща бюджета на министерството, както и финансовото министерство за ситуацията с мизерното заплащане. Той се възмути, че може чадър и два шезлонга да струват 40 лева, а да се плащат 25 стотинки на час извънреден труд за служители на МВР.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички