Подобряването на енергийната ефективност - приоритет за България


Подобряването на енергийната ефективност - приоритет за България
Снимка: Деница Райкова

2570

Подобряването на енергийната ефективност е сред основните цели на България, заяви Марина Кирова от Представителството на Европейската комисия у нас. На събитие в София тя представи пред журналисти от различни европейски държави данни за инвестициите в страната ни, осъществявани чрез инструменти на ЕС. Събитието бе част от кампанията #investEU, която представя успешни проекти, съфинансирани с европейски средства.

„Тук често се фокусираме върху енергийната ефективност при сградите, но истината е, че тя може да бъде приложена в много области. Всеки проект за развитие на транспорта, за иновации, за по-добро използване на ресурси, помага за енергийната ефективност“, заяви Кирова.

Тя припомни, че българските власти са поставили редица цели в сферата. Сред по-амбициозните в областта на околната среда например е капацитетът за рециклиране на отпадъци да се увеличи със 105 000 тона на година. Част от проектите, свързани с енергийна ефективност и осъществявани чрез европейски средства, пък включват софийското метро и Playground Energy – интерактивни детски площадки и фитнеси на открито, генериращи енергия чрез играта/спорта на тях.

„Различни са възможностите, които ЕС предоставя. Чрез Инвестиционния план за Европа например се цели да бъдат мобилизирани допълнителни инвестиции в размер на 315 млрд. евро до 2018 г., да се гарантира, че тези вложения отговарят на нуждите на реалната икономика и да се подобри инвестиционната среда“, каза още Кирова.

По думите ѝ България ще получи 9.88 млрд. евро по европейските структурни и инвестиционни фондове, които се усвояват по 10 национални програми.

Гост на събитието бе Даниел Томов, съосновател на фонда за рисков капитал Eleven, създаден със 70% инвестиции от ЕС по програма JEREMIE, инвестирал в над 115 компании и създал повече от 400 нови работни места до момента.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички