По около 3000 лева има работещият българин за втора пенсия


По около 3000 лева има работещият българин за втора пенсия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3058

Работещите българи имат средно по близо 3000 лева за втора пенсия, натрупани в личните им партиди в универсалните пенсионни фондове, сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на 2018-та година, пише в. "Труд". А в. "Сега" пресмята, че всъщност след като 5 месеца средната сума е била над 3000 лева, вече е малко под тази граница.

Конкретната сума за всеки човек зависи от годините, през които се е осигурявал и официалните му доходи, върху които са начислявани вноските. Хората на възраст между 15 и 19 години, които отскоро работят и се осигуряват, имат по близо 120 лева, натрупани за техните старини. А хората на 55 - 59 години, които само след няколко години ще се пенсионират, имат в универсалните фондове средно по 3723 лева. Това обаче също е много малка сума, за да осигури получаването на прилична пенсия.

Мъжете имат малко повече натрупани пари за втора пенсия от жените, сочат данните на КФН. това се дължи на по-високите заплати, които най-често получават представителите на силния пол. В универсалните ренсионни фондове мъжете имат средно по 3137 лева, а жените - 2840 лева.
В задържителните за работещите граждани универсални пенсионни фондове са осигурени 3,73 милиона души. А доброволни вноски за трета пенсия правят 628 хиляди души, става ясно от даннните на КФН. Средната месечна вноска на осигурените в универсалните фондове през миналата година е била 54 лева. А в доброволните месечните вноски са осигурените са били почти два пъти по-високи - средно по 104 лева.Чрез тези вноски много хора се надяват да получават по-високи пенсии на старани. Но за да стане това вноските трябва да се правят редовно и в продължение на много години. Повечето от вноските в доброволните фондове правят работодателите в желанието си да предоставят по-добри условия на труд и да задържат кадрите си.

Хората на възраст между 15 и 19 години, които отскоро работят и се осигуряват, имат по близо 120 лева, натрупани за техните старини. А хората на 55 - 59 години, които само след няколко години ще се пенсионират, имат в универсалните фондове средно по 3723 лева. Това обаче също е много малка сума, за да осигури получаването на прилична пенсия.

Мъжете имат малко повече натрупани пари за втора пенсия от жените, сочат данните на КФН. това се дължи на по-високите заплати, които най-често получават представителите на силния пол. В универсалните пенсионни фондове мъжете имат средно по 3137 лева, а жените - 2840 лева. Само че всъщност много зависи и в кой фонд сте - от само 1397,42 в УПФ "Бъдеще" до 3579,02 в УПФ NN.

В задължителните за работещите граждани универсални пенсионни фондове са осигурени 3,73 милиона души. А доброволни вноски за трета пенсия правят 628 хиляди души, става ясно от данните на КФН. Средната месечна вноска на осигурените в универсалните фондове през миналата година е била 54 лева. А в доброволните месечните вноски са осигурените са били почти два пъти по-високи - средно по 104 лева.Чрез тези вноски много хора се надяват да получават по-високи пенсии на старини. Но за да стане това вноските трябва да се правят редовно и в продължение на много години. Повечето от вноските в доброволните фондове правят работодателите в желанието си да предоставят по-добри условия на труд и да задържат кадрите си.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички