По каналите на Амстердам ще се движат безмоторни лодки


По каналите на Амстердам ще се движат безмоторни лодки
Снимка: Getty Images/Guliver

3675

Известните канали на Амстердам от догодина ще приютят първите безпилотни лодки, които ще транспортират хора и стоки, като в същото време ще участват в изграждането на временни мостове и разчистването на водните пространства. Това предаде AFP.

Първият прототип на т. нар. „Roboat“ ще бъде пуснат във водите на холандската столица догодина. Проектът е разработен съвместно от Масачузетския технологичен институт и амстердамския Институт за напреднали градски решения.

„Докато първите прототипи на самоуправляеми автомобили вече са по пътищата, Амстердам отваря нова глава в международните усилия за автономни превозни средства“, посочват от Института за напреднали градски решения в съобщение от тази седмица.

„Представете си флотилия от автономни лодки, транспортиращи стоки и хора“, допълни ръководителят на изследователската програма на „Roboat“ проф. Карло Рати от Масачузетския институт.

Освен за превоз, плавателните съдове ще се използват и за формирането на временни мостове през каналите, което ще е от полза при провеждането на събития с много хора като концерти и други събирания.

Според екипа зад новите безпилотни лодки те могат да се използват и за събиране на боклук от каналите или за справяне с големия брой (12 000) колела, попадащи в тях всяка година.

Обявена от ЮНЕСКО за историческо наследство през 2010 г., 400-годишната канална мрежа на холандската столица е предпочитан начин за транспорт в града, наричан още „Венеция на севера“.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички