Плевнелиев: София Тех Парк е кауза за бъдещето на България


Плевнелиев: София Тех Парк е кауза за бъдещето на България
Снимка: БГНЕС

5961

София Тех Парк не е само първият модерен високотехнологичен парк в България, на Балканите, той е кауза. Каузата за една България на бъдещето, която води в регионите, която прави пътя напред за младите - да останат, за една България на иновациите и на високите технологии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на София Тех Парк, предаде БГНЕС.

Плевнелиев обясни, че се гордее да бъде патрон на София Тех парк. Бъдещето тепърва ще се случва тук благодарение на всички вас, убеден е държавният глава.

„Когато 1984 г. тук на този плац и в тази кантина ядох като войник и марширувах по плаца, не си представях, че на мястото на едни стари комунистически казарми ще има модерен високотехнологичен парк”, впусна се в спомени президентът и продължи: „Когато през 2003 г. с група ентусиасти в склад на сграда създадохме ИТ клъстер с ИТ специалисти не си давахме сметка, че българският информационен клъстер ще създаде 15 000 работни места за млади българи, ще създаде имидж на България, която вярва в своето бъдеще и го кове”, категоричен бе Плевнелиев.

Той добави, че това правителство е имало визията просто да подари този парцел на младите хора.

"Церемонията по откриване на София Тех Парк е кулминация от страна на много усилия от страна на ЕС и България", заяви от своя страна европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, която е на посещение у нас.

Крецу поясни, че около 40 млн. евро е вложила ЕК през миналия програмен период, както и допълнителни 23 млн. лв. в София Тех парк. „София Тех Парк е огромно постижение. В парка е изградена превъзходна инфраструктура, която ще ни позволи да работим и растем заедно. Това са прекрасни новини за гражданите на София, които ще получат нови работни места и допълнително развитие”, каза Крецу.

Създаване на нови суперкомпютърни приложения, производство на хранителни добавки с растителни екстракти и иновативен кулинарен център – това са само част от проектите, които ще се развиват в София Тех Парк.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички