Пилешко месо от Полша залива пазара ни

Пилешко месо от Полша залива пазара ни
Източник: Thinkstock

Сектор птицевъдство отново е изправен срещу проблем – вноса на месо от Полша, каза Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, пред fermer.bg.

Той обясни, че ситуацията с импорта на яйцата не е такава, въпреки че успява да се „промъкне“ по някой и друг камион, но това не е фатално.

„Положението е сериозно по простата причина, че срещу нас стои един голям производител и износител на пилешко месо, което влиза в България на дъмпингови цени. Полската продукция е заляла не само страната ни, но и съседните ни страни“, обясни Белоречков.

Той заяви, че този проблем едва ли ще се реши в близко време.

„При почти еднакви производствени цени на пилешкото месо в България и Полша, дори нашите са по-благоприятни, те държат много по-ниски цените в магазините. Ние не можем да си обясним това“, каза още председателят на Съюза на птицевъдите в България.

Той допълни, че Полша е на едно от първите места в Европа по производство на пилешко месо, консумацията на продукта на глава от населението е 28,5 килограма на година.

„А това, че цените са дъмпингови привлича българските преработватели и не купуват от нашенските кланици. Те предпочитат да купуват полското месо, защото им е по-изгодно“, добави Белоречков.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.