Петролът ще поскъпне невъобразимо при война с Иран

Петролът ще поскъпне невъобразимо при война с Иран
Източник: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия не иска война с Иран, тъй като тя ще опустоши световната икономика. Това заяви престолонаследникът на Кралството принц Мохамед бин Салман в интервю за предаването "60 минути" на американския ТВ канал CBS.

"Ако светът не предприеме решителни и твърди действия за възпиране на Иран, ще видим допълнителни ескалации, които ще застрашат световните интереси. Доставките на петрол ще бъдат нарушени, а цените на петрола ще скочат до невъобразимо високи числа, каквито не сме виждали през живота си", предупреди принц Мохамед, цитиран от AFP.

Военен конфликт между Рияд и Техеран ще бъде катастрофален за световната икономика.

"Регионът представлява около 30% от енергийните доставки в света, около 20% от глобалните търговски потоци, около 4% от световния БВП. Представете си, че тези три неща спрат. Това означава пълен срив на световната икономика, а не само на Саудитска Арабия или страните от Близкия изток", обясни бъдещият крал.

По думите му атаката на 14 септември срещу саудитски петролни съоръжения, за която страната му и САЩ обвиняват Иран, е безсмислена.

"Няма стратегическа цел. Само глупак би нападнал 5% от световните доставки. Единствената стратегическа цел е да докажат, че са глупави и това са направили", каза Мохамед бин Салман.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.