Петр Келнер купува bTV, за да я продаде на сърби?


Петр Келнер купува bTV, за да я продаде на сърби?
Снимка: PPF Group

8494

Една от водещите национални телевизии – bTV тези дни ще стане чешка. Купува я най-богатият чех Петр Келнер и фондът му PPF Group. BTV Media Group е част от сделката, с която Келнер ще придобие бизнеса на Central European Media Enterprises (СМЕ) в Централна и Източна Европа. Официалното ѝ оповестяване се очаква тази седмица. Цената все не е известна, не е ясно и на колко е оценена българската част в общия микс от компании, пише в. "24 часа".

Освен медийния бизнес в България Келнер ще получи още 4 ТВ групи – в Чехия, Словакия, Румъния и Словения, също собственост на СМЕ. Те, подобно на BTV Media Group, са сред най-големите в страните си като дял от рекламния пазар и аудитория.

Според източници на в. "24 часа" сделката е била подписана още на 16 октомври. Първоначалната идея е била да бъде обявена след местните избори у нас, но впоследствие е решено да бъде официално оповестена до няколко дни.

Това обаче едва ли ще е единствената промяна в собствеността на bTV. Според запознати, въпреки че Петр Келнер вече има бизнес у нас (той вече купи "Теленор"), чешкият милиардер няма нито желание, нито достатъчно пари да задържи всички телевизионни компании, които тепърва ще притежава. Почти сигурно е, че ще остави за себе си ТВ бизнеса в Чехия и Словакия и ще търси купувач за медийните групи в България, Румъния и Словения.

Миналата година той опита да купи NOVA TV почти едновременно с "Теленор", но Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) му отказа с мотива, че ще придобие монополен дял от ТВ бизнеса у нас. Впоследствие медийната група на NOVA беше купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви. "Видимо е нежелан тук, така че е логично да продаде bTV", коментира пред вестника медиен наблюдател в София.

Запознати с телекомуникационните сделки твърдят, че Келнер вече е pостигнал принципна договорка със сръбската компания United Group, която да купи от него трите телевизии в България, Румъния и Словения.

United Group притежава телеком оператори, ТВ доставчици и канали на територията на бивша Югославия. През март 2019 г. мажоритарният дял в нея става собственост на инвестиционната компания BC Partners. Тя е основният фаворит в сделката за Vivacom (БТК).

Сръбската United Group и чешката PPF Group имат много сходна бизнес стратегия у нас, която е на път да им осигури контрол и върху телекомуникационен оператор, и върху голяма телевизия. Интересите им към България се срещат през март тази година, когато СМЕ обяви, че обмисля варианти да продаде ТВ бизнеса си в пакет или на части. В началото на преговорите се включва американската медийна група Discovery, чиито ТВ канали се излъчват и у нас, както и консорциум между PPF Group и United Group. Още тогава между чешката и сръбската компания е имало уговорка да си разпределят телевизиите в различните държави.

Сега обаче сделката официално ще бъде единствено между СМЕ и PPF Group. Тъй като става въпрос за компания, която оперира на няколко чужди пазара, сделката ще трябва да бъде одобрена от европейския регулатор за защита на конкуренцията. След това и от българската КЗК, но при наличието на зелена светлина от Европа едва ли тук ще има спънки.

Следващата евентуална препродажба на bTV – от Келнер на сръбската група, ще бъде разглеждана само от нашата КЗК. Ако настоящите сделки вървят по план, има реална възможност Unіtеd Grоuр да придобие накуп телевизиите на СМЕ в Словения, Румъния и България.

Който и когато да поеме контрола върху BTV Media Group, в нея ще продължи да има дял рекламният и медиен консултант Красимир Гергов, който и в момента държи 6%. Той беше категоричен, че не възнамерява да продаде миноритарния си дял.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички