Петкова: До края на март ЕСО ще представи заявление за размера на студения резерв


Петкова: До края на март ЕСО ще представи заявление за размера на студения резерв
Снимка: БГНЕС

3917

По отношение на размера на студения резерв до края на март ЕСО трябва да предостави своето заявление към КЕВР. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

„Студеният резерв е такъв ангажимент на ЕСО, който ясно е дефиниран. Това не е някакъв детайл, който зависи от това дали ние искаме или не искаме да има студен резерв. Това е ангажимент, който ние сме поели и трябва да изпълняваме като член на ENTSO – E. Той е свързан не само със сигурността на електроенергийната система на България, но и със сигурността на електроенергийната система на Европа и целия регион“, заяви ресорният министър.

Правилата на ENTSO – Е предвиждат необходимост от това да бъде осигурен студен резерв в рамките на една единична генерираща мощност, най-голямата, която в България е АЕЦ „Козлодуй“. Какво ще предложи ЕСО предстои да разберем. Такова заявление трябва да бъде депозирано от ЕСО до края на март“, уточни Петкова.

Тя поясни, че преди това трябва да бъде подготвен анализ от ЕСО. „На базата на този анализ на състоянието на енергийната системата, на състоянието на мощностите, които произвеждат електроенергия, министърът на енергетиката по закон определя размера на студения резерв. Студеният размер от 2012 г. е бил в порядъка на 1040 мегавата. През последните няколко години около 500 мегавата средногодишно се залага да бъде размерът на студения резерв“, припомни Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички