Петкова за доклада за "Белене": Трябва да имаме търпение, а не да повтаряме стари грешки


Петкова за доклада за "Белене": Трябва да имаме търпение, а не да повтаряме стари грешки
Снимка: БГНЕС

3823

Няма нищо по-добро от това ТЕЦ „Варна“ отново да влезе в българската енергийна система. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти по повод информацията, че бившият министър на транспорта от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов купува централата.

„За мен, като министър на енергетиката и за нас, като страна, която е заинтересована да бъде гарантирана енергийната ни сигурност, няма нищо по-добро ако ТЕЦ „Варна“ отново влезе в българската енергийна система. Много ще се радвам, ако това стане факт. До колкото разбирам заявките за това са на лице, ще видим дали ще бъдат реализирани“, подчерта Петкова.

Тя коментира и доклада на БАН за АЕЦ "Белене". „Всички трябва да имаме малко търпение, това е един сериозен доклад. Не бива да повтаряме стари грешки. През 2003-2004 г. имаше прогноза, която казваше, че през 2010 г. ще има режим на тока. Нали не искаме да се стига до подобни ситуации. Аз поне и БЕХ не желаем подобни прогнози. Затова докладът на БАН ще бъде готов всеки един момент. Това ще стане скоро-тези дни. Предстои да бъде представен окончателният доклад, в него има всички сценарии“, обясни Петкова, цитирана от БГНЕС.

Министърът изтъкна, че има клауза за конфиденциалност, която важи и за двете страни. „Но това е изключително важен въпрос и се надявам БАН, с разрешението на БЕХ, да оповести резултатите от доклада така, че да станат достояние на обществото. Ние няма какво да крием. Трябва по най-добрия начин да оползотворим това, което притежаваме - площадка за 1,5 млрд. лв., оборудване за 1 млрд. и 176 млн. лв., всички разрешителни за този проект и нотификация от ЕК. Това е, което трябва да направят едни отговорни управленци. Още малко търпение. Ние също искаме час по-скоро да станат ясни тези анализи на БАН. Екипът на БАН е изключително сериозен“, коментира министърът на енергетиката.

„Опитали са се колегите да направят обширен доклад с възможно най-голям брой сценарии и варианти така, че това да бъде една базова информация, която да ни послужи при бъдещи преговори. За нас е важно да видим коя е червената линия, която не може да прекрачим при преговори за реализация или не, трябва да знаем кои са най-оптималните варианти, ако има такива“, изтъкна Петкова.

Според нея докладът ще даде информация за това, че са разработени всички възможни сценарии при различни модели на финансиране при различно акционерно участие на една такава проекта компания, която ние имаме намерение да бъде създадена и съответно да бъдат направени опити тя да бъде приватизирана или да бъде намерен стратегически инвеститор, който да се включи, ако се реализира този проект.

„За проектната компания ние сме готови с чисто счетоводните анализи. Но нека да станат факт резултатите на БАН, да ги обсъдим с всички заинтересовани страни. По най-бързият начин имаме готовност тази компания да бъде създадена, тъй като ние сме анализирали всички активи и пасиви. Просто ще бъде въпрос на седмица, две отделянето на активите и обособяването на тази проектна компания“, посочи енергийният министър.

„Не изключваме нито един вариант. За нас е важно да се намери най-доброто решение за България“, отговори тя на въпрос за готовността на „Росатом“ да построи АЕЦ „Белене“. „С общи усилия, с експертизата на всички представители на различните политически сили, на различни браншови организации, за нас е важно да намерим най-доброто решение на България. Така че ние не изключваме нито един вариант. Нека да видим какво ще покажат анализите и различните финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-добра за България“, повтори Теменужка Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички