Петкова опита да успокои протестиращите миньори в Раднево


Петкова опита да успокои протестиращите миньори в Раднево
Снимка: Министерство на енергетиката

2647

Без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Раднево, където се срещна с протестиращи работници от „Марица Изток“.

„Няколко пъти колегите поставиха основните акценти, които стоят пред нас - „Силни ли сме? Имаме ли бъдеще? Ще имаме ли работа?“. Силни сме, защото сме заедно - правителството, миньорите - всички ние осъзнаваме каква е важността на цели Маришки комплекс“, заяви енергийният министър, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ централите от Маришкия басейн са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България.

"Вие гарантирате енергийната сигурност на нашата страна, а тя е част от националната ни сигурност. Нали не смятате, че някой ще тръгне в посока да подлага на риска енергийната и националната сигурност на България?“, обърна се тя към служителите.

Според министъра дерогацията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и на останалите централи от Маришкия басейн е вече на финалната права.

"До края на ноември изтича срокът, в който могат да бъдат дадени становища по тази дерогация. МОСВ е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация за работата на ТЕЦ „Марица Изток“ 2, което означава, че централата отговаря на изискванията и може да продължи да работи", заяви Петкова.

„1/4 от емисиите за ТЕЦ „Марица Изток“ 2 към днешния ден са закупени. До 21 декември БЕХ ще купи всички останали емисии, които са необходими, за да може централата да работи в нормален ритъм и всички - и ние, и вие, да сме спокойни за енергийната сигурност на страната и за работните си места“, добави тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички