Пчелните семейства в България са над 780 000


Пчелните семейства в България са над 780 000
Снимка: iStock/Guliver

5084

В страната има над 780 хил. пчелни семейства и се наблюдава увеличение на броя им. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов преди откриването на международна конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, предаде "Фокус".

„Имаме пета програма за пчеларството, по която вече сме изплатили над 38 млн. лв. В последните 6 години ние имаме допълнително подпомагане по de minimis, свързано с някои проблеми, които се проявяват. Приключи новият прием, който е в размер на 3.5 млн. лв.“, уточни той като изтъкна, че изплатените средствата по de minimis за пчеларите през последните години са около 15 млн. лв.

Според него е много относително развитието на пчелните семейства при всеки един производител, защото то зависи от начина, по който се стопанисват пчелите. „Имаме пчелари, които не си гледат правилно пчелите, имаме кошери, които са регистрирани, но не са с пълни семейства, а се правят опити за кандидатстване за подпомагане“, отбеляза Порожанов.

„Който прави истински биологичен и качествен мед, той може да вземе цена“, допълни той. „Имаме над 780 хил. пчелни семейства и техният брой леко се увеличава, което означава, че независимо от проблемите в сектора, това е подсектор, който има своето място и бъдеще“, допълни министърът на земеделието.

Той се позова на статистиката от последните години, която показва увеличение на средния брой кошери в стопанства, които притежават пчеларите, като данните отчитат от ръст 49 на 64 кошера.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички