Пазарът на персонални компютри със спад за 14-ти поредно тримесечие

Пазарът на персонални компютри със спад за 14-ти поредно тримесечие
Източник: Thinkstock

За 14-то поред тримесечие продажбите на компютри намаляват, като за периода януари-март 2018 г. спадът е 1,4% спрямо първото тримесечие на миналата година, сочи доклад на анализаторската компания Gartner.

По нейни данни за първите три месеца на годината са доставени 61,7 млн. персонални компютъра. В категорията попадат настолни РС, ноутбуци и ултрапортативни модели на база Windows от рода на Microsoft Surface, уточнява TechNews.

Продажбите в Азиатско-Тихоокеанския регион и САЩ намаляват съответно с 3,9% и 2,9%, докато останалите региони бележат минимален ръст, който обаче не е достатъчен да компенсира негативната динамика като цяло. Основен фактор е пазарът в Китай, където е регистриран спад от 5,7%.

Световният РС пазар се оглавява от HP, Lenovo и Dell, които заедно контролират 57% от продажбите, в сравнение с 54,5% преди една година. Най-висока динамика постига Dell, който бележи ръст от 6,5%, в резултат на което пазарният му дял нараства от 14,8% до 16% за една година.

Лидерът HP е продал 12,86 млн. персонални компютри, подобрявайки резултата си с 2,8%. Делът на американската компания се е увеличил от 20% до 20,8%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.