Партията на Марин льо Пен спечели евроизборите във Франция

Партията на Марин льо Пен спечели евроизборите във Франция
Източник: БГНЕС

Приблизителните първи оценки дават победа на водените от Марин льо Пен националисти ("Национален сбор") на евроизборите във Франция.

Само с малко над 1%, формацията на льо Пен води - с 23,53%. Впечатление прави, че льо Пен печели много гласове от вота във френските затвори, предаде БГНЕС.

За първи път на затворниците в 165 от 188-те френски затвора бе разрешено да гласуват по пощата. Анкетата се проведе от 20 май до 22 май, а преброяването се осъществи в Министерството на правосъдието, което управлява затворите. Преди това френските затворници можеха да гласуват чрез пълномощник или да поискат разрешение да отидат до урните, но тези условия, които са трудно изпълними, никога не са довеждали до значителни нива на участие.

Формацията на френския президент Еманюел Макрон - "Републиката, напред", е точно зад льо Пен - с 22,47%. Интересен аспект е дали това ще бъде прието като знак, че все пак националистите във Франция не са толкова силни, защото всъщност льо Пен губи 2 места в Европейския парламент. Въпреки това тя поиска предсрочни парламентарни избори.

Френското зелено движение е трето на европейските избори във Франция. То събира 13,13%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.