Партиите в НС имат 5 дни да предложат кандидати за шеф на Здравната каса

Партиите в НС имат 5 дни да предложат кандидати за шеф на Здравната каса
Източник: БГНЕС

Парламентарно представените партии ще имат 5-дневен срок, за да дадат предложения за свои кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Предложенията се подават в писмен вид до парламентарната здравна комисия. Освен за добрата професионална квалификация, кандидатите ще трябва да преминат проверка и по Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби. Това са част от процедурните правила за избор на управител на НЗОК, приети от депутатите в днешното пленарно заседание.

Правилата предвиждат още Комисията по здравеопазването в публично заседание да изслуша само допуснатите кандидати, които трябва да убедят народните представители в своята професионална подготовка и мотивацията да заемат поста. Гласуването ще се проведе в пленарна зала, а за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Припомняме, че на 20 юни Народното събрание прекрати предсрочно мандата на досегашния управител проф. Камен Плочев. Той не може да изпълнява задълженията си поради здравословни проблеми.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.