Парламентът промени закон заради надвзетите субсидии

Парламентът промени закон заради надвзетите субсидии
Източник: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене с пълно единодушие от 170 гласа "за промени в Закона за политическите партии, които предвиждат раздадените субсидии да се преизчисляват на базата на действителните гласове, получени от съответните партии и коалиции на парламентарните избори. Това предаде Actualno.com.

Вносител на промените е Министерски съвет, а повод за законодателната инициатива стана информацията, че за 2018 година партиите са взели с около 6,5 млн. повече пари, с което вместо 11 лв. на действителен глас, реално са получили 13,23.

Надвзетите от партиите субсидии ще се удържат от следващи плащания към партиите.

Годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на закона ще се преизчисли, като намалението е за сметка на следващи траншове, а при недостиг или липса на следващи траншове ще се възстановява от съответната партия, предвиждат гласуваните текстове.

Така Народното събрание потвърди взетите на ниво парламентарна комисия решения. Това стана малко след като премиерът Бойко Борисов, заедно с финансовия министър Владислав Горанов, обяви, че правителството внася законопроект за субсидия от 1 лев на действителен глас.

Надвзетите пари, по думите на правосъдния министър Данаил Кирилов, ще се приспадат от бъдещи приходи до компенсиране на частта, която надминава 11 лв. на глас за конкретна партия.

За несъществуващите вече партии и коалиции въпросът за издължаването стои открит.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.