Парламентът освободи Камен Плочев като управител на Здравната каса

Парламентът освободи Камен Плочев като управител на Здравната каса
Източник: БГНЕС

Народното събрание прие предсрочното отстраняване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев. Решението беше взето със 109 гласа "за", 72 "против" и 30 "въздържал се".

В края на май Плочев поиска да се оттегли от поста, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне.

Плочев излезе в дълъг болничен отпуск, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а впоследствие Плочев се оказа прав за размера на дълговете.

Преди две седмици надзорният съвет на касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. Писмото е изпратено в комисията по здравеопазване на 12 юни 2018 г. от председателя на надзорния съвет на касата. Комисията подкрепя отстраняването му.

"Не Камен Плочев трябва да си подаде оставката, други хора трябва да си отидат", каза народният представител от ДПС Нигяр Джафер по време на дебатите преди гласуването.

По думите ѝ не става въпрос за гласуването на личното волеизявления на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца.

"Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит, най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването", заяви Джафер.

Тя отчете, че досега 17 управители на здравната каса са били освобождавани и нито един не е изкарал пълен мандат.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.