Пациентите за трансплантации ще имат две опции - операция в чужбина или с чужд екип у нас


Пациентите за трансплантации ще имат две опции - операция в чужбина или с чужд екип у нас
Снимка: Actualno.com/Боян Кърпачев

3257

Нямаме ли донорство на органи, няма да имаме успех. 15% от листата на чакащите в ЕС загиват. Евротрансплант всяка година трансплантира 7 хил. органа, но въпросът е да влезем там. Затова ни трябва донорство. Оптимист съм - на най-високо ниво се е поел ангажиментът да се изпълняват нещата. Няма да има пречки, нито финансови, нито административни. Това обясни Михаил Христов, директор на Агенцията по трансплантациите.

"Има кореспонденции и уговорки, но практически няма постигнат резултат. Има пращане на писма. Агенцията е от 25 човека, вътре има трима лекари. Нещата са приключили с кореспонденция и ние имаме отказ от болниците. В писмата е посочено, че поради драстичния спад на донори в самите страни не могат да извършват трансплантации" , обясни още той.

Постигната е уговорка с екип от Истанбул, който да прави трансплантации у нас и да обучава български лекари. Разговори се водят и с екипи от болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена.

По думите на Христов, ако страната ни е имала договор с тези болници, без донори пак не е могло да се помогне на чакащите за трансплантация. 

Директорът на Агенцията по трансплантациите съобщи, че у нас е бил екип на турската болница "Мемориъл", за да провери базата. Специалистите били на мнение, че такава база не са виждали и в Швейцария. Това, което е много важно в момента, е България да има много добър предтрансплантационен и следтрансплантационен екип. Здравните власти предвиждат пациентите да имат две възможности - да отидат в чужбина или у нас да дойде екип.

Христов припомни, че в България са извършени 52 трансплантации на сърце. По думите му не е вярно, че трансплантацията на бял дроб е по-сложна. 

Той уточни, че двама души от чакащите за белодробна трансплантация са в много тежко състояние. 

Христов допълни, че страната ни има уговорка с клиника в Рим, чака се споразумение с тази в Париж и се очаква отговор от болницата във Виена.

Директорът каза още, че специално за белодробните пациенти се получават разминавания в лекарските становища и затова са направени консилиуми между отделните болници.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички