Отмениха наредба за глобяването на къмпингуващи, но подготвят нова - почти същата


Отмениха наредба за глобяването на къмпингуващи, но подготвят нова - почти същата
Снимка:

3704

Вчера, 29 май, стана ясно, че с решение на Върховния административен съд е отменена Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на община Царево. Именно по нея местната власт глобяваше къмпингуващи до плажовете Корал, Арапя, Делфин и др. Това съобщава Actualno.com.

Съгласно наредбата, от искащите да къумпингуват се изискваше преди да разположат палатка, ремарке или каравана да получат разрешение от главния архитект на общината (ако ползват общински терен), съответно нотариално заверена декларация от собственика на имота, на чиято територия възнамеряват да къмпингуват. Глобата беше от 200 до 2000 лева за първо нарушение и от 2000 до 5000 лв. – при повторно.

На практика отмяната на действащия от 2008 г. (изменян многократно в годините) подзаконов нормативен акт е формална. Причината за отмяна е, че проектът на наредбата не е оповестен за публично обсъждане, с което е ограничена възможността за участие на заинтересовани лица в административното производство и са нарушени принципите на обоснованост, откритост, съгласуваност и стабилност.

Окончателното решение на ВАС е от 11 април 2019 година. В сайта на общината обаче кметът на Царево Георги Лапчев вече е публикувал за публични консултации нова наредба за опазване на обществения ред и околната среда. Срокът за изразяване на предложения и становища изтича на 14 юни т. г.

Промените от досега действащата наредба са пренебрежително малки. Частта със забраните, условията и санкциите за къмпингуващи са едно към едно със старата. За тази част юристи коментират, че условията са неизпълними, защото на практика човек, който иска да разположи палатка или каравана край плажа, трябва да отиде в общината няколко дни преди почивката си, за да се снабди с изискуемите документи.

Другият им аргумент е, че се нарушава и Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Той регламентира, че държавните органи и органите на местното самоуправление не могат да налагат изисквания, ограничения и тежести, които водят до ограничаване на конкуренцията, а също така, че не могат да налагат ограничения и тежести, които не са необходими за постигане на целите на закона.

Дали от общината ще връщат пари, заради събрани глоби по отменената наредба?

Краткият отговор на този въпрос е не. Причина за това е действащият Закон за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Член 1 от него казва следното: "Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност".

В тази насока от 18 април т. г. вече има законодателна инициатива от депутата Хамид Хамид. Той предлага в края на изречението от първия член да се постави запетая и да се добави следният текст: "... както и за вредите, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове". Ако тази промяна беше в сила, сега всички, които са били глобени, можеха да поискат чрез съда да им върнат взетите суми.

В мотивите си Хамид е посочил, че промяната е необходима, за да се преодолеят последиците от Тълкувателно решение №2 от 27.06.2016 г. по тълкувателно дело № 2/2015 г. на ВАС, OCCK, I и И колегия, което е задължително за съдилищата. "Според възприетата в решението теза вредите, причинени на гражданите и юридическите лица при или по повод изпълнението (действието) на подзаконов нормативен акт в периода преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или отменен за нищожен, не подлежат на обезщетяване по реда на чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ", е посочил Хамид.

Показателен е фактът, че решението е подписано с особено мнение от 32 съдии! Те смятат точно обратното – че подлежат на обезщяване.

Освен всичко друго това според депутата посоченото тълкуване на закона противоречи на практиката на СЕС и прегражда защитата на гражданите и юридическите лица от вреди, които са причинени от отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове.  

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички