Отлагат Brexit с две години?


Отлагат Brexit с две години?
Снимка: iStock/Guliver

1851

Членовете на британското правителство са обсъдили възможността да се отложи датата на оттегляне на Великобритания от Европейския съюз за срок до две години. Това пише The Daily Telegraph, цитиран от "Фокус".

Според изданието Brexit ще бъде отложен поне до 30 юни, ако премиерът Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят споразумението, постигнато с Брюксел, следващата седмица. Ако договорът за Brexit бъде отхвърлен за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.

Вестникът отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че веднага 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за реализиране на сценария за напускане на ЕС без сделка.

Мей в сряда предложи парламентът да проведе ново гласуване по проекта за споразумение с Брюксел за условията на Brexit до 20 март. Британските законодатели преди това два пъти са отхвърляли проекта за споразумение с ЕС - през януари тази година и по време на гласуването във вторник, и двата пъти с голяма разлика - съответно 230 и 149 гласа. Въпреки това, Мей призова Парламента отново да разгледа споразумението и да го приеме, заявявайки, че само в този случай датата на излизане от ЕС, която сега е определена за 29 март, може да бъде отложена за кратко.

По-рано пред Камарата на общините Мей предупреди, че ако депутатите отново откажат да дадат зелена светлина на проекта за споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще трябва да вземе участие в изборите за Европейския парламент, насрочени за 23-26 май, а оттеглянето на страната от ЕС ще бъде отложено за неопределено време.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички