Отлагането на тол системата мина на първо четене в комисия


Отлагането на тол системата мина на първо четене в комисия
Снимка: БГНЕС

2785

Депутатите от парламентарната комисия по регионална политика подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата, които предвиждат търговска експлоатация на електронната система за таксуване на тежкотоварни автомобили на база изминато разстояние да започне работа от 1 март 2020 г., предаде БГНЕС.

Първоначално бе предвидено тол системата да заработи на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина. 1 март 2020 г. е краен срок, но ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи и по-рано.

„Основният мотив на законопроекта е разделянето на търговската от техническата експлоатация“, заяви по време на заседанието депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите.

Подкрепа за законопроекта бе изразена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Критика бе отправена от опозицията в лицето на БСП. Депутатът Манол Генов заяви, че парламентарната му група по принцип подкрепя въвеждането на тол системата, но изрази съмнение дали отлагането на въвеждането ѝ няма да доведе до натоварване на държавния бюджет, защото т. нар. тол полиция вече е създадена и се разходват значителни средства за нейното съществуване.

Към становището му се присъедини и съпартиецът му Дора Янкова. Тя дори упрекна управляващите, че отлагат старта на системата заради предстоящите местни избори. „По време на изборите искате да е тихо, тировете да си пътуват и да не плащат“, смята тя. Според БСП дори може да се стигне и до пренасочване на средства от държавния бюджет, за да се поддържа дейността на новосъздаденото Национално тол управление.

Това обаче бе опровергано от неговият ръководител проф. Олег Асенов. Според него заради добрия контрол прогнозните стойности сочат, че до края на годината събираемостта от продадени винетки и глоби може да прехвърли над 400 млн. лв. Проф. Асенов допълни още, че до средата на тази година тол полицаите са извършили над 650 000 проверки, а за пример даде един конкретен ден, в който санкциите са били на стойност 30 хил. лв.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички