От бранша погребаха българското пчеларство


От бранша погребаха българското пчеларство
Снимка: БГНЕС

3094

Пчелари излязоха на протест пред земеделското министерство. Исканията им са за изплащане на 60 евро годишна помощ за кошер по програмата „де минимис“ заради ниските добиви през тази година, както и да се уреди трайно субсидиране на сектора.

От бранша символично погребаха българското пчеларство и запалиха в негова памет свещички. С този акт те показаха, че парите, които получават от държавата, им стигат колкото за свещи.

Председателят на Обединения пчеларски съюз Михаил Михайлов изчете декларация, адресирана до земеделския министър Румен Порожанов, до председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и до евродепутата от БСП Момчил Неков, с която алармира, че през последните 9 години с 43% са намалели пчелните семейства в България, като само през последната година загиналите са със 77,9% повече! 96 952 броя пчелни семейства са загинали, от които 21 053 от отравяния. Затова едно от исканията на пчеларите е да се акредитира лаборатория за изследване на отровени пчели и замърсени с пестициди пчелни продукти.

Пчеларите се оплакват и от липса на осъществяване на контрол от БАБХ за качеството на внасяния от трети страни пчелен мед. Браншовиците настояват за създаване на Експертно-консултативен съвет по проблемите на пчеларството, за плащане на екосистемната услуга "опрашване", криминализиране на отравянията на пчели и пчелни семейства, сапазване на Наредбата за пръсканията, внос и употреба на препарати за растителна защита, отваряне на схемата за държавно подпомагане чрез De Minimis за 2018 година.

Част от протестиращите влязоха в сградата на министерството за преговори.

 

 

 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички