Остарял софтуер прави повечето банкомати уязвими


Остарял софтуер прави повечето банкомати уязвими
Снимка: thinkstock

3815

Една от главните причини за уязвимости в банкоматите е остарелият софтуер. Това сочи нов доклад на компанията за сигурност "Лаборатория Касперски", цитиран от TechNews.

Повечето съвременни банкомати се базират на операционна система Windows XP, която вече не се поддържа от Microsoft. А това означава, че новооткритите уязвимости ще останат отворени за хакерите.

Има и друг проблем. В повечето случаи специалният софтуер, отговорен за взаимодействието на системния блок на банкомата с банковата инфраструктура, работи по стандарт XFS. Това е стара технология, създадена първоначално за стандартизация на използвания в банкоматите софтуер по такъв начин, че той да работи на всяко устройство, независимо от производителя.

По онова време защитеността на технологията не е била приоритет, поради което и до днес в XFS липсва оторизация за изпълнение на командите. Следователно, всяко приложение, инсталирано или пуснато на банкомата, може да изпрати команда към всеки модул на машината, вкл. към четеца на карти, като така открива пряк път на престъпниците към парите на жертвите.

Налице е също така проблем с недостатъчно добрата физическа защита. Престъпниците могат лесно да получат достъп до системния блок или мрежовите кабели на банкомата и да монтират специализиран микрокомпютър, който ще им позволи да управляват дистанционно машината за пари.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички