Оспорват депозита на Доган в КТБ


Оспорват депозита на Доган в КТБ
Снимка: БГНЕС

4039

Влогът от 694 272,89 лв. в Корпоративна търговска банка (КТБ) на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган е в списък с вземания, които са оспорвани. Там са и финансовата помощ от 3,7 млрд. лв., предоставена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и цесии за около 85 млн. лв., сключени от завода "Дунарит". Списъкът е внесен на 23 ноември в Търговския регистър от синдиците на банката, съобщава "Клуб Z". 

Сред оспорваните вземания е и влог от 448,27 лв. на Зара Петрова - жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете. Намерен е недостатък и във влог от 40 101,01 лв. на бизнесмена Александър Сталийски, който много публикации свързват с премиера Бойко Борисов.

Също така е оспорена и цесия за 46 млн. лв., която е направена от "НУРТС България", както и цесия за 2,6 млн. лв., на винзавода "Телиш" - дружества, които както "Дунарит" бяха част от бизнесимперията на бившия шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев.

Но няма проблем в цесия за 3,9 млн., от която се ползват БДЖ. Също така "минават" и няколко десетки цесии на физически лица, сключени върху депозити в размер до гарантираните от държавата 196 хил. лева. С тях някои лица "раздробяват" по-големи от гарантирания размер депозити.

Според Закона за банковата несъстоятелност след първоначалното публикуване на приетите вземания, вложители, кредитори и акционери, които притежават над 25% от капитала могат да оспорят предявените искове. Адвокати обясняват, че оспорването може да е обосновано с най-различни причини. Някои от тях са несъгласие с размера на признатия от синдиците размер на притежавания депозит, друго вземане или искани лихви, липса на законово основание, както е в случая с цесиите, сключени след датата на несъстоятелността на КТБ (20 юни 2014 г.), липса на достатъчно документи, които да удостоверяват правото и т.н.

В списъка са включени общо 177 оспорени вземания, като по-голямата част - 111 на брой, са свързани със сметки, в които има пренебрежимо малък остатък - между 1 и 10 ст., вероятно да се изчисти списъкът на кредиторите от дребните суми, за които не си заслужава да се правят административни разходи.

На всеки титуляр на сметка или вземане са изпратени мотивите, с които са оспорени неговите претенции. Лицата и фирмите имат 14-дневен срок, в който да получат копие от подадените срещу тях възражения, както и документите, на които се обосновава това. След това те имат 7-дневен срок, в който да представят на синдиците възражения, ако имат такива.

Пълен списък с кредиторите на КТБ можете да видите ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички