Основателят на Alibaba Джак Ма се оказа член на комунистическата партия


Основателят на Alibaba Джак Ма се оказа член на комунистическата партия
Снимка: Getty Images/Guliver

2867

Основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Джак Ма е член на Китайската комунистическа партия (ККП). Това съобщават местни медии, цитирани от AFP.

Членството на Ма в партията беше обявено от в. "Женмин жибао", орган на управляващата ККП, в статия, възхваляваща участниците в развитието на Китай.

Според публикацията Ма е изиграл важна роля в подкрепа на новите "Пътища на коприната" - гигантска китайска инвестиционна програма в Азия и в Европа, лансирана през 2013 година от президента Си Цзинпин.

Навремето бизнесменът беше дал да се разбере, че предпочита да не се меси в политиката. Сега обаче името му е споменато наред с други изключително богати членове на комунистическата партия, сред които милиардерът Сюй Цзяин - предприемач в сферата на недвижимите имоти и основател на групата Evergrande.

Публикацията го възхвалява като един от "изключителните строители на социализма с китайски облик в провинция Чжъцзян", където се намира централата на Alibaba. Tъй като много икономически сектори в Китай са доминирани от държавни предприятия, едно членство в комунистическата партия може да улесни дейността на частните предприемачи в сложния законов и икономически контекст.

По данни на Forbes състоянието на Джак Ма, който е на челно място в класацията за най-богатите китайци, е 35,8 млрд. долара.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички