Опасно мръсен въздух в цялата страна, рекордът е в София


Опасно мръсен въздух в цялата страна, рекордът е в София
Снимка: БГНЕС

5090

Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването с фини прахови частици достигна рекордно високи нива в над 10 града у нас. Това показва справка в бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда.

Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата, съобщава Нова телевизия.

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите норми. Рекордът се държи от София – станция „Хиподрума” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите „Павлово” и „Надежда” са регистрирали превишаване от почти четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Днешният 9 януари е пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София, съобщава и bTV, като се позовава на данни от AirSofia.info.

Мрежата използва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време.

Интересното е, че в същото време системата, разработена от НИМХ на БАН, която Столичната община използва за измерване на замърсяването във въздуха, дава съвсем различни данни.

На сайта на Столичната община се публикува прогнозна информация, според която днес и утре няма да има замърсяване.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова замърсяването от последните дни се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо битово гориво. Тя настоява СОС възможно най-бързо да разгледа краткосрочните мерки, предложени за такива именно дни на тежко замърсяване. Те предвиждат пускането на т. нар. зелен билет за по-евтини билети и безплатен градски транспорт.

Най-податливи на замърсяването са малките деца и възрастните хора. Превишеното съдържание на фини прахови частици във въздуха може да доведе до дразнене в очите, носа и гърлото, кашлица, задух, стягане в гърдите и сърдечни проблеми.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички