Опасен химикал, съхраняван в бившия "Химко", може да застраши Враца


Опасен химикал, съхраняван в бившия "Химко", може да застраши Враца
Снимка:

3106

На територията на бившия завод „Химко” край Враца се съхраняват 110 тона серовъглерод. Химичното вещество е разположено в резервоари, потопени във водни басейни. Химикалът е замърсен с масло и вече не може да бъде използван.

Вместо да бъде унищожен се съхранява от години. Всяка година трябва да се прави профилактика на резервоарите. Повече от 15 години това не се случва, предава bTV.

Инспектори от Регионалната инспекция по околна среда сигнализират (РИОСВ), че се усеща мирис на серовъглерод, което означава, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена проверка обаче, те трябва да бъдат извадени от водните басейни. А това е изключително опасно. При взаимодействие на серовъглерода и въздуха може да се получи експлозия, която да засегне цяла Враца.

„Има реална опасност за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглерода да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се запали, ще има обгазяване. А хората, които са наблизко – като пазач, те ще загинат”, за това алармира Георги Караиванов от РИОСВ-Враца.

Няколко пъти заедно с колегите си той изработва предписания, които фирмата трябва да изпълни в най-кратки срокове, за да обезопаси мястото. Това не се случва.

Фирмата, която стопанисва серовъглерода е „Камибо” ООД. Според Търговския регистър тя е собственост на депутата Станислав Попов (ГЕРБ) от 2016 г. Когато купува фирмата, тя е притежание на българско физическо лице и офшорна компания.

Пред bTV Попов обясни, че не е запознат в детайли с дейността на фирмата и обеща повече подробности в допълнителен разговор. От този момент депутатът спря да отговаря на обажданията.

Хората във Враца не знаят, че все още има серовъглерод в завода. Кметът на града Калин Каменов държи опасното вещество да бъде премахнато възможно най-скоро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички