Очаква ли ги тежка газова зима Русия, Украйна и България?


Очаква ли ги тежка газова зима Русия, Украйна и България?
Снимка: iStock

5669

Още първия ден на 2020 г. обещава сблъсък на газовия фронт между Русия и Украйна - тогава изтича договорът за транзит на природен газ от руските находища към Европа. От години "Газпром" се готви да врътне кранчето, но засега не може да си го позволи, защото все още има договори за доставка на газ с входна точка през Украйна (България е пример за такава държава, нашият договор изтича през 2021 г.).

В последните седмици руският газов гигант съобщава за редица проекти на своя територия, които да са от полза за реализацията на "Северен поток" 2, а само преди броени дни стана ясно, че двете тръби на "Турски поток" от станция "Анапа" на руския бряг до турския приемателен терминал вече са запълнени с газ.

И все пак руската страна е поставена пред ограничението от все още действащите договори и не може с лека ръка да спре транзита през Украйна, за който на този етап плаща между 2 и 3 млрд. долара годишно на Киев.

От друга страна и Европейският съюз не желае прекъсването на доставките през територията на Украйна и охотно стана арбитър в напрегнатите разговори между двете страни.

"Газпром" очаква отказ от претенции и съдебни дела от страна на украинския си партньор "Нафтогаз", включително и отмяната на санкцията от украинския антимополен орган, на стойност няколко милиарда долара, за злоупотреба с пазарно положение на пазара за природен газ.

Руската страна иска ясни заявки и обеми газ, които "Нафтогаз" ще купува през 2020 г. директно от "Газпром", както и изпълнение на записаното в Третия енергиен пакет на ЕС, а именно независим газопреносен оператор и газов регулатор.

Украйна е склонна да изпълни част от тези искания - страната вече е член на Европейската енергийна общност и в резултат от 1 януари 2020 г. ще има нова газопреносна компания, отделно от "Нафтогаз", която ще преговаря и подписва договори с "Газпром".

В украинската компания са уверени, че спазването на европейските правила реално ще е от полза за Русия и "Газпром", ще работи по-добре на украинския пазар. Това е мнението на председателя на борда на "Нафтогаз" Андрий Коболев, изказано по време на една от тристранните срещи в Брюксел и цитирано от пресцентъра на украинската компания.

В Киев обаче не са готови да забравят дълговете на "Газпром" и очакват поне 3 млрд. долара, присъдени им от Стокхолмския арбитраж, за които руската компания мълчи.

Междувременно газовите хранилища и в двете държави са пълни с впечатляващи обеми. "Газпром" съобщи за 72,2 млрд. куб. метра на територията на Русия, и допълнително в Беларус и Армения, с които запасите в хранилищата на компанията нарастват до 73,4 млрд. куб. метра. А на територията на Европа гигантът е складирал 11,4 млрд. куб. метра. В резултат от ремонти и модернизации капацитетът на черпене на газ от хранилищата е повишен на рекордните 843,3 млн. куб. метра на денонощие, което е с 3,8% повече спрямо миналата зима.

Украйна влиза в новия зимен сезон с 21,6 млрд. куб. метра природен газ в хранилищата си, или с 4,5 млрд. куб. метра повече от миналата година.

Какво се случва в България?

Изглежда, че на този етап страната ни си е написала домашното. По данни на "Булгартрансгаз" газовото хранилище край Чирен е пълно - към средата на ноември са нагнетени 543,5 млн. куб. метра газ. За сравнение за същия период на миналата година страната е разполагала с 456,7 млн. куб. метра газ.

Дневният капацитет за добив е 3,8 млн. куб. метра, които могат да достигнат и до 4,7 млн. куб. метра в условие на криза. Налице са и някои допълнителни възможности за виртуален внос на газ, както и реален чрез реверсивната връзка с Гърция при Сидерокастро.

Въпросът сега е колко силно ще се ритнат атовете и колко тежко може да се окаже положението на магаретата, припомняйки си моменти от последната газова война между Москва и Киев през януари 2009 г. Тогава, от 1 януари, проблемите и за нас бяха факт - при това сериозен.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички