Обърнете внимание на южноафриканския ранд


Обърнете внимание на южноафриканския ранд
Снимка: iStock/Guliver

6532

Въпреки че не е много популярна валута сред форекс брокерите, тъй като изисква доста голям спред, интересно движение се наблюдава при южноафриканския ранд (ZAR). Това съобщи анализаторът Мартин Митренцев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Разликата между цената на курс "купува" и "продава" (спред) при тази валута е голяма, така че струва скъпо да се продава южноафрикански ранд. Въпреки това, през 2018 г. имаше доста интересни движения при валутата. Само за 6 месеца той загуби над една трета от цената си, по простата причина, че Южна Африка изпадна в рецесия. А рецесия има, когато официално се наблюдава спад в БВП на някоя държава в 2 последователни тримесечия, както стана с ЮАР в първото и през второто тримесечие на 2018 г.", посочи в коментара си форекс анализаторът.

Той съобщи още, че през март 2018 южноафриканският ранд се е търгувал на 11,5 ранда за долар. В началото на септември цената му е скочила до 15,5 ранда за долар, уточни Митренцев. Тази съществена загуба на валутата е прекъсната, за щастие през следващото тримесечие Южна Африка успява да излезе от рецесията и регистрира ръст в БВП и оттогава валутната двойка USD - ZAR поема надолу. Това нагледно показва възможности за търговията във форекс, посочи Митренцев. Но поради политическата ситуация, той си остава една нестабилна валута. Поради това, че е един от бързо развиващите се пазари, е във вниманието на анализаторите.

"При двойката евро-долар се наблюдава лек спад, продиктуван от първото изявление на Доналд Тръмп, след като парламентът на САЩ започна отново работа. Това временно спиране на работата на парламента беше и причината да не видим данните от БВП. Разполагаме само с очакванията. Доларът бележи лек ръст спрямо еврото. Но корекциите при долара са доста по-бързи, докато при еврото има едни негативни новини, включени в цената му. При долара в цената му са включени позитивни новини, това повечето форекс анализатори разглеждат като потенциална възможност евро-доларът отново да поеме нагоре да се върне на нивата от 2018 г.", каза Митренцев.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички