Облекчават процедурата за откриване на нови аптеки


Облекчават процедурата за откриване на нови аптеки
Снимка: БГНЕС

3391

Промени в наредба облекчават процедурите за получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства и за отваряне на аптека към болница. Те са внесени за обсъждане от здравния министър проф. д-р Николай Петров на 4 август.

След приемането им за целта ще се подават заявления по образци в Изпълнителната агенция по лекарствата. Няма да се ползват досегашните заявления, като промяната цели по-бързото и ефективно обслужване на заявителите.

Наредбата цели и намаляване на административната тежест. Например вече няма да е необходимо в аптеката да се пазят хартиени сертификати за удостоверяване на членство на магистър-фармацевт в Българския фармацевтичен съюз. Сега се иска не само копията да са в аптеката, а и удостоверенията от курсове за повишаване на квалификацията.

Тази информация ще може да се проверява онлайн чрез сайта на БФС.

Предлага се и промяна в наредбата, която цели осигуреност на здравните заведения със съответния квалифициран персонал от медицински специалисти. Нов текст гласи, че организацията на работа и числеността на фармацевтите в аптеката трябва да осигуряват спазването на непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка и продължителността на работното време, установени в Кодекса на труда, предаде Дарик.

Наредбата вече ще изисква дейността в аптеките да се осъществява съобразно Правилата за добра фармацевтична практика - досега това се изискваше само от болничните аптеки.

"С посоченото нововъведение се цели преодоляване на празнотата, относно уредбата на аптеките, които не се стопанисват от лечебните заведения, уточнява министърът в мотивите си.

Нов текст изрично посочва, че изискването за поставянето на табела с надпис "аптека" отпред няма за цел рекламна дейност, а в мотивите се уточнява, че с "предложението се цели да се преустанови съществуващата за общините неяснота, относно предназначението на посочените табели".

На последно място се предлага отпадане на разпоредби, касаещи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени продукти, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания, от персонала, работещ в аптеката на лечебните заведения. Целта на предложената промяна е да се гарантира безопасността и здравето на всички, които имат досег с посочения вид лекарствени продукти, тъй като същите представляват източник на повишена опасност от заразяване и са канцерогенни, мутагенни и повлияващи репродуктивната способност, се казва още в мотивите към проектонаредбата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички