Нямаме основание за крайна позиция спрямо Валери Симеонов, заяви Горанов


Нямаме основание за крайна позиция спрямо Валери Симеонов, заяви Горанов
Снимка: БГНЕС

2282

Думите, които той изрече, аз не мога да защитавам подобна позиция, но твърдението на Симеонов, че изреченото от него е извън контекста и неговото поведение през цялото време, свързано с дебатите по отношение на Законите за хората с увреждания, не ни дава основание да вземем толкова крайна позиция. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

"Със сигурност, ако Валери Симеонов излезе от изпълнителната власт, не е ясно по какъв начин ще функционира оттам насетне малката коалиция в голямата. Това създава определени предпоставки за нестабилност. На този етап предпочитаме да няма промени в коалицията, по начина, по който тя е формирана", допълни още той пред BTV.

"150 млн. са добавени към общите разходи, които са около 2 млрд. за хората с увреждания, като в тях са включени надбавки, пенсии. Тези 150 млн. ще дадат възможност за хората, които са над 18-годишна възраст, но са все толкова трудно социално, да получат едни базов минимален доход", посочи още той.

По думите му по този начин се получава един доход, който не може напълно да подсигури финансовата нужда на семейството, но е стъпка напред към по-доброто.

Според Горанов отказът на БСП да влиза в парламентарна зала до оставката на вицепремиера Валери Симеонов е лицемерен.

"Имаме достатъчно мнозинство в българския парламент, за да може да започне той работа. Това е технология на парламентаризма, използвана в миналото от страна на ГЕРБ. Само, че ние тогава не се появявахме в Народното събрание и не участвахме в дебатите, сега те са избрали такъв подход“, посочи Горанов. Той каза, че БСП иска оставка на цялото правителство и това според него е нормалната роля на опозицията.

Ще има ли коледни надбавки за пенсионерите?

"Приходната част на бюджета за тази година върви много добре. В министерството на труда се работи вече по темата за коледните добавки. Там трябва да се разработят различни варианти и ще се обединим около най-добрият. Предполагам, че до няколко седмици ще внесем предложение в Министерски съвет да бъдат отпуснати средства за коледни добавки. Темата на дебатите е колко точно ще бъде сумата, но по първоначални изчисления тя ще е същата като за великденските добавки. Общо говоря за около 50 млн. лева, които ще бъдат разпределени", каза министърът в отговор на въпрос дали тази година пенсионерите ще получат коледни добавки.

Защо Мая Манолова остава без охрана?

"Хората трябва да разберат, че цената на горивата не зависят от правителството. НСО е една скъпа таксиметрова компания. Точно за това в новия бюджет има текстове, с които тази практика се прекратява. Няма нищо целенасочено срещу омбудсмана. Тя ползва само кола и шофьор. Няма данни за заплахи към нея и не ползва охрана. За това казвам, че това е дно скъпо такси. Аз не ползвам кола от НСО. В правителство има и други колеги, които са се отказали. Нямам нищо против да се проведе дебат колите и шофьорите на НСО да отпаднат и за министрите", обясни Горанов.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички