Няма да гласуват пакет "Мобилност" днес?

Няма да гласуват пакет
Източник: Емил Радев/Facebook

Според Съюза на международните превозвачи пакетът "Мобилност" няма да бъде гласуван днес в пленарна зала на Европейския парламент, 27 март.

Информацията беше оповестена от председателя на организацията Йордан Арабаджиев. Той твърди пред БНТ, че българският евродепутат Петър Курумбашев е получил информация от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, според която пакет "Мобилност" изобщо няма да влезе в днешния дневен ред на парламента. Таяни е върнал пакета на ниво транспортна комисия и според Арабаджиев това значи, че няма да има време в рамките на мандата на този Европейски парламент пакетът да бъде гледан в пленарна зала. А Арабаджиев коментира пред Нова телевизия, че българските превозвачи имат предложения за ново европейско законодателство, но най-вече да се направи оценка на въздействие на бъдещи норми.

По думите на евродепутата Андрей Ковачев, Таяни може да върне по правилник обратно в комисия даден законодателен пакет, ако той има повече от 50 поправки. А Ангел Джамбазки каза, че има 4 варианта - освен този с Таяни, вторият е заради много непреведени предложения (над 1000) да има връщане в комисия, както и поименно гласуване на всяко предложение. Припомняме, че на ниво комисия тактиката с непреведените предложения не успя.

Информацията до късно снощи беше, че ще се проведе второ гласуване за влизане на текстовете в дневния ред на тази пленарна сесия, припомня БГНЕС.

Иначе за днес е планиран протест на българските превозвачи. Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения. Техни представители трябва бъдат допуснати в зала, ако има обсъждане. Паралелно с протеста в Страсбург, протести ще има и в София - на две места.

Снощни стана ясно, че премиерът Борисов е поискал подкрепа от шестима премиери за пакета "Мобилност". "Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност", съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

"Последното ни оръжие е да поискаме поименна проверка на всяко едно от гласуванията и всички гласувания да бъдат разделени. Това означава, че само гласуването на този пакет ще отнеме 5-6 часа." Това коментира евродепутата Ангел Джамбазки пред bTV. Според Емил Радев сега се печели битка, но войната трябва да се спечели до 18 април.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.