Нова порция напрежение: Кипър протестира заради турски сондажен кораб


Нова порция напрежение: Кипър протестира заради турски сондажен кораб
Снимка: Getty Images / Guliver

4057

Кипър и Турция продължават да спорят за находищата на нефт и газ в Средиземно море. Сега Турция изпраща отново кораб в конфликтната точка, докато Кипър оценява това като провокация, отбелязва изданието Der Spiegel, цитирано от агенция БГНЕС.

Кипър отправи остра критика заради решението на Турция да изпрати сондажен кораб в спорните води на Средиземно море. Според Никозия става въпрос за ескалация на нелегалните дейности на Анкара. Тя осъди пристигането на кораба „Явуз” в района югозападно от острова.

Конфликтът тлее, откакто през 1974 г. Турция прати свои войски в Кипър. На практика островът е разделен на две – гръцкия Юг, който е член на ЕС, и турски Север, който е признат само от Турция. И Турция, и Северен Кипър, от една страна, и Кипър и Гърция, от друга, претендират за правото върху петролните и газови ресурси в региона.

Анкара рискува регионалната стабилност и сигурност, се казва в изявлението на кипърското правителство. „Незаконните действия, независимо колко пъти се повтарят, не ги правят законни“, подчертава кабинетът в Никозия.

Кипър иска допълнително да засили своята правна и дипломатическа борба, особено в Европейския съюз. В миналото това доведе до налагането на санкции спрямо Турция.

През 2011 г. правителството на Кипър предостави лицензи за проучване на нефтени и газови находища. Блокът, в който в момента се намира корабът „Явуз”, беше предоставен за проучване на френската компания „Тотал” и италианската „Ени”. Турция и Северен Кипър също предявиха претенции към този участък.

Междувременно Анкара изпрати три проучвателни кораба край бреговете на Кипър. Според турски дипломат, „Явуз” трябва да започне проучванията за наличие на газ на 7 октомври. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички