Норвегия ще извършва вътрешните полети с електросамолети


Норвегия ще извършва вътрешните полети с електросамолети
Снимка: Pixabay

3313

Всички самолети за къси полети в Норвегия трябва да бъдат изцяло захранвани с електричество до 2040 г., заявиха в сряда от авиокомпанията на страната, затвърждавайки ролята на скандинавските нации като пионер в областта на електрическия транспорт.

Avinor, публичният оператор на норвежките летища, "се стреми да бъде първият в света", който да премине към електрически въздушен транспорт, заяви пред AFP изпълнителният директор Даг Фалк-Петерсен.

"Смятаме, че всички полети с продължителност до 1,5 часа могат да бъдат полети с изцяло електрически самолети", каза той, като отбеляза, че това ще обхване всички вътрешни полети и тези до съседните скандинавски столици.

В близко бъдеще Avinor планира да обяви търг за тестване на търговски маршрут, изпълнен от малък електрически самолет с 19 места.

Норвегия, най-големият производител на нефт и газ в Западна Европа, парадоксално е лидер в областта на електрическия транспорт.

Тя има повече електромобили на пътя по отношение на пазарния дял, от която и да е друга държава в света - електрическите и хибридните автомобили представляват повече от половината от новите регистрации на автомобили през 2017 г., а също така има няколко проекта в ход за електрически кораби.

"Когато постигнем целта си, пътуването с въздух вече няма да бъде проблем за климата, това ще бъде решение", каза Фалк-Петерсен.

Но преди да се реализират тези планове, производителите на самолети трябва да разработят съответните двигатели. В момента по въпроса работят и Airbus, и Boeing.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички