Нито един кандидат за председател на ЕК все още не е събрал достатъчно подкрепа


Нито един кандидат за председател на ЕК все още не е събрал достатъчно подкрепа
Снимка: iStock/Guliver

2225

Тримата водещи кандидати за председател на Европейската комисия не получават достатъчно подкрепа сред лидерите на ЕС. Това стана ясно от думи на френския президент Еманюел Макрон, цитирани от EurActiv и "Фокус".

„Трите имена бяха пробвани от Доналд Туск и той реши, че няма мнозинство за нито едно. Тази сутрин се оказа, че няма мнозинство за господин Вебер“, заяви той пред журналистите.

„Тази стъпка е необходима, като се има предвид нивото на напрежение, което постигнахме, заради тази мания за партийна организация, която не се вписваше в демократичната реалност на Европа“, добави той.

На въпрос дали има напрежение между Франция и Германия за процеса на номиниране, Макрон заяви:

„Нямам нищо против кандидатурата на Германия, казах го и това не беше шега, ако канцлерът беше кандидат, аз бих я подкрепил, защото мисля, че тя има качествата, уменията да бъде много добър председател на Комисията. Ако това не е каквото тя иска, ще го уважа“.

Френският президент също така даде да се разбере, че не следва линията на партията, когато става въпрос за избор на следващия ръководител на Комисията. „Не налагам вето на кандидати, защото те принадлежат към определена политическа партия“ , обясни френският президент, като подчерта, че неговите резерви към определени кандидати се основават на липсата на необходимите компетенции за работата.

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че лидерите на ЕС могат да провокират криза, ако не вземат предвид мнението на Европейския парламент при избора на следващия ръководител на ЕС.

„Ние предлагаме човека, но определено не искаме да видим криза с парламента, за да осъзнаем, че това, което предлагаме, не се приема. Това не би било добре за работата на Комисията през следващите пет години“, каза тя пред репортери, след като лидерите не успяха да се споразумеят за име по време на срещата си на върха.

Меркел заяви също, че трябва да бъде постигнато споразумение за най-високите работни места, преди новият Европейски парламент да се срещне за първи път на 2 юли.

Лидерите на ЕС се опитват да постигнат пакетна сделка за кандидатите, които ще ръководят Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и външната политика на Брюксел.

Пакетът трябва да вземе предвид резултатите от европейските избори през май, като се спазват други критерии като баланс между половете, география и политическа принадлежност.

На 30 юни беше свикана допълнителна среща на върха на ЕС, за да се намери решение.

След това Европейският парламент ще проведе гласуване за одобрение на избрания кандидат за Комисията, насрочено по време на неговата втора юлска пленарна сесия на 15-18 юли.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички